ГоловнаПублікації нашої юридичної фірмиКоментарі законодавстваПеревищення терміну перебування в Україні для іноземців

Перевищення терміну перебування в Україні для іноземців

Як показує практика, перевищення терміну перебування в Україні є однією з найпоширеніших форм порушення міграційного законодавства. Особливо це стосується нерезидентів, громадянство яких дозволяє безвізовий в’їзд на територію нашої країни.

Загальні правила перебування

Законодавство України передбачає два порядки перетину кордону і перебування на її території з точки зору тривалості:

  • за візою - для громадян з візовим порядком в’їзду. Тривалість такого перебування визначається у самій візі, проте воно не може перевищувати 90 днів (відповідно до Правил оформлення віз, затверджених постановою КМУ від 01.03.2017 року за номером 118). Крім цього, віза встановлює і так званий візовий коридор, яким передбачені часові рамки для в’їзду і перебування;
  • за паспортом - для іноземних громадян з безвізовим режимом перетину кордону. Як і у випадку з візами, тривалість перебування за загальним правилом не може перевищувати 90 днів, проте  візовий коридор відсутній. Натомість для громадян безвізових країн передбачене правило 90/180, відповідно до якого за останні півроку особа може провести в країні не більше 3 місяців.

Можливості продовження перебування

Оскільки в силу обставин не завжди є змога вчасно покинути територію країни, чинне законодавство серед іншого визначає відповідний Порядок, затверджений постановою КМУ за номером 150 від 15.02.2012 року, що передбачає можливість продовження законного перебування іноземця в Україні.

Ключовим критерієм для успішного погодження Державною міграційною службою (далі - ДМС) продовження строку перебування - є поважні причини, які унеможливили виїзд з країни вчасно, а саме:

  • хвороба/лікування, а також вагітність/пологи;
  • догляд за хворим родичем;
  • оформлення спадщини;
  • виконання обов’язків журналістом;
  • стихійне лихо;
  • ремонт транспортного засобу.

Перелік підстав, які можуть вважатися поважними - невичерпний, а тому теоретично можливо продовжити перебування і з інших підстав, які іноземець може підтвердити документально.

Слід також розуміти, що окремі підстави можуть застосовуватись тільки при наявності тієї чи іншої візи. Так, ремонт транспортного засобу за замовчуванням може відстрочити дату виїзду (при наявності транзитної візи і подорожі на власному транспорті).

В залежності від типу візи/безвізового статусу, перебування в Україні можна продовжити:

  • на період дії обставин, які унеможливлюють виїзд, але в будь-якому разі не більше ніж на 180 днів з дати останнього в’їзду (для короткострокових віз (тип С) і громадян, для яких передбачений безвіз);
  • для транзитних віз (віза типу В) формулювання терміну “продовження” розмите і прив’язується лише до періоду дії обставин, які не дозволяють продовжити транзитний проїзд;
  • для осіб, які планують мігрувати в Україну і отримали візи типу Д – не більше одного місяця.

У випадках подачі документів на дозвіл на імміграцію, громадянство, чи з ряду інших підстав, строк може бути продовжено навіть на більш тривалий час (за погодженням з керівником відповідного органу ДМС).

Всім іноземцям, які не можуть вчасно виїхати за межі України слід пам’ятати про жорсткі строки на подачу відповідних заяв:

  • не раніше 10 днів до закінчення строку перебування/візи;
  • не пізніше 3 днів до крайньої дозволеної дати перебування.

Для розширення строку законного знаходження в Україні, іноземець має підготувати наступні документи:

  1. заяву встановленої форми;
  2. нотаріальний переклад паспортного документу;
  3. фото;
  4. документ про сплату офіційного платежу за продовження строку перебування;
  5. документи від приймаючої сторони.

Приймаюча сторона надає:

  1. документальне підтвердження свого фінансового стану чи гарантійний лист про взяття на себе фінансових зобов’язань щодо нерезидента;
  2. документ про власність на приміщення, де буде проживати іноземець чи дозвіл власника на таке проживання, якщо приймаюча сторона орендує приміщення.
  3. паспорт громадянина України чи посвідка на проживання (якщо іноземець приїхав до фізособи);
  4. якщо ж нерезидента запросила компанія чи організація зі статусом юридичної особи, до Міграційної служби подається:
  • паспорт директора (іншого керівника);
  • витяг з ЄДР;
  • копія наказу, за яким був призначений працівник, що займається оформленням документів для іноземців.

Альтернативні варіанти для громадян з безвізовим статусом, які не мають підстав для продовження строку

Основною перевагою процедури продовження перебування іноземця - є відсутність необхідності виїзду з країни. Проте для тих іноземців, для яких немає проблеми покинути Україну на певний час, існує кілька варіантів «альтернативного» продовження перебування.

Наприклад, для громадян з безвізовим в’їздом в Україну можна використати переваги, які дає формула 90/180, а саме: строк 180 днів вимірюється назад не від дати першого в’їзду, а від орієнтовної дати виїзду. Саме тому, як тільки іноземець покидає територію країни, в нього починають відновлюватись дні для майбутнього приїзду (один день поза межами країни, дає додатковий день в Україні).

Слід одразу зазначити, що така схема залежить від ряду факторів:

  • дат і кількості в’їздів/виїздів за останні 6 місяців;
  • виїзду з країни до закінчення 90 днів (для уникнення адміністративного правопорушення).

Крім цього, як для іноземців з безвізовим режимом, так і для інших нерезидентів є можливість отримати нову візу, наприклад категорії D (може бути отримана в тому числі і для громадян безвізових країн). Слід розуміти, що така віза потребує особливих підстав для отримання, таких як: офіційна робота в Україні, возз’єднання сім’ї тощо. Проте істотними перевагами такої візи стане:

  • не потрібно буде тривалий час чекати на «відновлення» днів по безвізовому в’їзду;
  • можливість перебувати в країні 90 днів з правом багаторазового в’їзду/виїзду;
  • можливість отримати посвідку на проживання в Україні (зазвичай актуально для іноземних громадян, що потребують довгострокового перебування в державі).

Санкції

Важливість своєчасного виїзду з України чи продовження законності перебування зумовлене санкціями, які застосовуються за порушення відповідних норм закону. Особливо це актуально, зважаючи на зміни в законодавстві про адміністративні правопорушення в частині посилення відповідальності, які прийняті в лютому 2018 року.

Як було раніше

До набуття чинності за вказаними змінами, найпоширенішим покаранням для іноземця була сплата штрафу в розмірі від 510 до 850 гривень, що по мірках більшості громадян зарубіжних країн є незначною сумою. Крім цього було неможливо в’їхати в країну протягом наступних 3 місяців.

Як це відбувається зараз

Сьогоднішня редакція КУпАП (Кодексу України про адміністративні правопорушення), а саме стаття 203, передбачає значно суворіші санкції, а саме штраф у розмірі від 1700 до 5100 гривень.

Крім цього Закон, яким регулюється правовий статус іноземців і апатридів в Україні тепер передбачає, що невиплата вищевказаного штрафу (також це стосується й інших адміністративних стягнень і невиконання фінансових зобов’язань перед особами приватного права) перед виїздом з території нашої держави є підставою для заборони в’їзду в майбутньому. При цьому заборона може носити як тимчасовий, так і постійний характер - внесення у відповідні національні бази даних.

При першому такому порушенні заборона на в’їзд може встановлюватись на 3 роки, а якщо іноземець спробує в’їхати на територію раніше, то його чекає 10-річна заборона. До неї також додається період, який залишився з попередніх 3 років.

Висновок

Продовження перебування є поширеним юридичним питанням, з яким стикаються іноземні громадяни в Україні.

Основним критерієм для того, щоб продовжити перебування є наявність відповідних підстав (хвороба, догляд за хворим родичем, оформлення спадщини тощо), які іноземець має документально підтвердити.

Крім цього для ряду випадків потрібно залучати приймаючу сторону – фізичну чи юридичну особу, яка запросила нерезидента.

Хоча підставу для продовження не завжди легко знайти (а тим більше документально підтвердити) – важливо швидко реагувати на будь-які обставини, що не дозволяють покинути територію України вчасно. Оскільки на сьогоднішній день проблеми можуть викликати не стільки фінансові санкції (що тим не менш є значними), скільки потенційна заборона в’їзду в Україну в майбутньому.

 

Якщо хочете продовжити строк перебування  іноземця в Україні - телефонуйте: 0 800 330 967

Написати автору лист

ВСЕ ЩЕ ЗАЛИШАЮТЬСЯ ЗАПИТАННЯ?

Може досить витрачати час та вже варто звернутися до професіоналів?

Дізнатися вартість


Пов'язана практика

ЗАДАТИ ПИТАННЯ ЮРИСТУ
Дод. меню
Пов'язана практика Послуги по темі статті