ГоловнаПублікації нашої юридичної фірмиКоментарі законодавстваЯк легалізувати довгострокове проживання в Україні для членів сім’ї тимчасового резидента?

Як легалізувати довгострокове проживання в Україні для членів сім’ї тимчасового резидента?

Після довгострокової релокації до України, у багатьох іноземних працівників постає питання: як легалізувати  членів своєї сім'ї?

Дана проблема актуальна не тільки для іноземних працівників, але і для студентів, волонтерів тощо.

В багатьох випадках для законного перебування дружини/чоловіка в Україні іноземні громадяни створюють окремі компанії, потім отримують в них дозвіл на роботу і займають керівні посади. Проте в даній ситуації це нераціонально як з позиції фінансів, так і часових затрат.

У випадку з дітьми така схема взагалі рідко може функціонувати, адже у дітей неповна дієздатність, тому й заснувати компанію/зайняти в ній відповідні позиції вони не можуть. Дана схема можлива лише для неповнолітніх, починаючи з 16 років, які отримали відповідну згоду батьків.  

Тому в даному матеріалі ми розглянемо ту підставу, яка дозволить членам сім’ї іноземця, (який законно перебуває в Україні) проживати з ним/нею абсолютно законно протягом тривалого часу та  з мінімальними витратами.

Критерії для приймаючої сторони

1. Законність перебування в Україні. Даний критерій означає, що іноземець (чи особа без громадянства) має отримати посвідку на тимчасове проживання в Україні на одній з наступних підстав:
  • робота в українських компаніях, філіях іноземних неурядових організацій, представництвах іноземних компаній, іноземних банківських установах;
  • волонтерська діяльність;
  • навчання в Україні;
  • журналістська діяльність;
  • інші підстави, перелік яких є вичерпним.

Посвідка приймаючої сторони надається в оригіналі особисто іноземцем, якому вона була видана, і одразу ж повертається. До заяви ж додається її завірена копія.

2. Встановлення сімейних відносин із запрошеними іноземцями. За замовчуванням під членами сім’ї іноземця слід розуміти неповнолітніх дітей, дружину/чоловіка та непрацездатних батьків. В той же час як Закон «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», так і Порядок видачі тимчасових посвідок (постанова КМУ за номером 322 від 25.04.2018 року) передбачає, що членами сім’ї іноземця можуть бути й інші особи, якщо вони є такими згідно законодавства країни походження. Тому їх перелік теоретично може бути ширшим за умови документального підтвердження;

3. Змога фінансово утримувати запрошених осіб. Перелік документів, які підтверджують такий факт доволі широкий (передбачений Законом «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»). На практиці ж зазвичай надається  завірена банківська виписка про стан рахунку. Або ж значно простіший і поширеніший варіант – нотаріальна гарантія приймаючої сторони про взяття на себе всіх фінансових зобов’язань, пов’язаних з в’їздом/виїздом і перебуванням в Україні запрошеної особи.

Критерії для запрошеної сторони, якщо нею виступає чоловік/дружина

  1. Перебування в сімейних відносинах з іноземцем, який вже отримав посвідку в Україні по одній з вищеперерахованих підстав;
  2. Наявність свідоцтва про шлюб. Якщо шлюб був укладений за межами України, свідоцтво (чи інший документ), що підтверджує даний факт має бути належним чином легалізований, в тому числі через апостилювання (для відповідних країн). Зважаючи на даний факт, не зареєстровані шлюби (так званий цивільний шлюб) чи більшість шлюбів, укладених у формі релігійного обряду не дають права на отримання посвідки;
  3. За загальним правилом запрошена сторона має отримати візу типу Д на підставі «Возз’єднання сім’ї» перед в’їздом в Україну для отримання посвідки.

Критерії для запрошеної сторони, якщо нею виступає дитина/діти

1. Вік дитини іноземця. Для цілей даної підстави під дітьми маються на увазі неповнолітні іноземні громадяни. Важливо зазначити, що неповнолітні іноземні громадяни не повинні проходити міграційну реєстрацію в Україні (посвідку отримувати не обов’язково) в силу статті 16 закону, який регулює правовий статус іноземців/апатридів (Закон від 22.09.2011 № 3773-VI).

Проте, на практиці відсутність реєстрації гіпотетично може спричинити ряд складнощів, яких можна уникнути отримавши ID посвідку. Якщо запрошеній дитині виповнилось 16 років – заява на отримання посвідки подається особисто, в той час як для іноземців, які молодші вказаного віку заяви подає приймаюча сторона;

2. Документальне підтвердження факту батьківства зі сторони іноземця, який законно проживає в Україні (на підставі посвідки на проживання). Як у випадку зі шлюбом, відповідний документ підлягає процедурі легалізації/проставлення апостилю в країні видачі з подальшим нотаріальним перекладом на українську мову. Слід зазначити, що запрошувати можна як спільних дітей подружжя, так і дитину, батьком якої є лише запрошуюча сторона;

3. Отримання візи типу Д.

Критерії для інших запрошених осіб

            Як для непрацездатних батьків, так і для інших членів сім’ї перелік вимог доволі типовий, тому аналогічні пункти для чоловіка/дружини та дітей дублюються, а саме:

  1. Встановлення факту сімейних відносин. Для непрацездатних  батьків - це свідоцтво про народження, де зазначені батьки і дитина. Для інших членів сім’ї перелік підтверджувальних документів невичерпний, через особливості того чи іншого національного законодавства. Проте, найвагомішим доказом спорідненості можна назвати відповідне рішення суду. Всі зазначені документи підлягають легалізації і перекладу на українську мову;
  2. Отримання відповідної міграційної візи.

Висновки

Легалізувати довгострокове проживання в Україні для членів сім’ї тимчасового резидента - цілком можлива задача, яка не потребує реєстрації компаній чи інших ускладнених підстав.

Запросити можна чоловіка або дружину, дітей, які не досягли повноліття та батьків пенсійного віку. Теоретично можливо запросити й інших членів сім’ї, якщо вони вважаються такими згідно законодавства країни їх походження. Проте, такий факт значно складніше документально підтвердити.

Хоча чинне законодавство і звільняє неповнолітніх іноземних громадян від отримання посвідки, але такий порядок може викликати ряд питань при перетині кордону (а також в інших ситуаціях), тому доречніше буде отримати їм статус тимчасового резидента, що дозволено згідно чинного законодавства.

 

Потрібна допомога з отриманням посвідки на проживання? Звертайтесь за номером:  0 800 330 967

Написати автору лист

ВСЕ ЩЕ ЗАЛИШАЮТЬСЯ ЗАПИТАННЯ?

Може досить витрачати час та вже варто звернутися до професіоналів?

Дізнатися вартість


Пов'язана практика

ЗАДАТИ ПИТАННЯ ЮРИСТУ
Дод. меню
Пов'язана практика Послуги по темі статті