ГоловнаПублікації нашої юридичної фірмиКоментарі законодавстваПорядок отримання посвідки на тимчасове проживання шляхом заснування компанії в Україні

Порядок отримання посвідки на тимчасове проживання шляхом заснування компанії в Україні

На сьогодні все більше і більше іноземців звертаються до нашої компанії з питань реєстрації власного бізнесу в Україні. Це пов’язано не тільки із тим, що вести бізнес в Україні стає дедалі цікавіше, а ще й з тим, що заснування ТОВ в Україні є найпоширенішою підставою для отримання в подальшому тимчасової посвідки на проживання. Зрозуміло, що до початку конкретних дій, кожен такий іноземець бажає дізнатися про процедуру та правила відкриття фірми в Україні, отримання дозволу на працевлаштування та в подальшому посвідки на проживання.

Саме ці питання ми плануємо розкрити в цьому матеріалі.

Перш за все, визначимо головні етапи процедури отримання права на тимчасове перебування в Україні на підставі дозволу на роботу:

  • Отримання податкового номеру для іноземця;
  • Реєстрація юридичної особи (ТОВ) з іноземцем-засновником та номінальним директором-українцем;
  • Отримання роботодавцем (зареєстрованим ТОВ) дозволу на роботу для іноземця;
  • Зміна директора ТОВ на іноземця;
  • Отримання посвідки на тимчасове проживання в Україні;
  • Реєстрація місця проживання в Україні.

Перший етап полягає в  отриманні іноземцем ідентифікаційного номера платника податків в Україні. Не отримавши такого документу, іноземець не матиме права не лише офіційно працевлаштуватися в Україні,  але й заснувати фірму. Для отримання ідентифікаційного номеру необхідні копія паспорту іноземця та доручення. Якщо іноземець знаходиться в Україні, доручення можна зробити у найближчого нотаріуса. Проте доволі часто іноземний громадянин не перебуває в Україні. У такому разі процедура дещо складніша: місцеві юристи готують драфт довіреності, яку іноземець має підписати та легалізувати або апостилювати в країні видачі документу. Після отримання необхідних повноважень юристи отримають індивідуальний податковий номер для іноземця протягом тижня.

Другим етапом є власне реєстрація компанії в Україні. У більшості випадків іноземні громадяни обирають товариство з обмеженою відповідальністю через простоту його заснування. Іноземні громадяни, які бажають в подальшому отримати посвідку на проживання в Україні, як правило є засновниками цієї фірми.

Для того, щоб створити товариство, необхідно зібрати  загальні збори засновників, на яких затверджуються установчі документи товариства, обирається його керівник, визначається його адреса, розмір статутного капіталу та напрями подальшої діяльності. Фактично, у більшості випадків, зібрання відбувається дистанційно із використанням сучасних засобів зв’язку, а рішення оформлюються протоколом, який підписують довірені особи в Україні (місцеві юристи). Зазначений протокол має бути складений відповідно до ряду чітких вимог українського законодавства, тому його підготовку, так само як і розроблення статуту компанії та інших документів, необхідних для її реєстрації, варто доручити місцевим юристам. У такому випадку на підставі нотаріальної довіреності реєстрація юридичної особи в органах державної влади займає не більше двох днів.

На етапі створення компанії в Україні іноземцю необхідно скористатися послугами номінального керівника. Це пов’язано із тим, що не маючи дозволу на працевлаштування, іноземець не може зайняти будь-яку посаду в українських компаніях, у тому числі і посаду директора. До моменту отримання ним цього дозволу на посаді керівника має номінально знаходитись громадянин України. Якщо іноземець не має кого призначити на цю посаду, такі послуги зазвичай надаються юридичними фірмами, які проводять реєстрацію компанії. У подальшому після отримання дозволу на працевлаштування директор-громадянин України буде змінений на іноземця.

На момент реєстрації компанії також має бути визначена її адреса. Так само як із керівником, у разі якщо іноземець не має необхідного приміщення, адреса може бути номінальною.

Наступним етапом є отримання дозволу на працевлаштування для іноземця. Заявником, який запитує у держави дозволу для іноземця на працевлаштування в Україні, є новостворена ТОВ. Одним з основних документів, який ця ТОВ подає до уповноважених органів, є відповідне клопотання. Зазначений документ оформлюється на власному офіційному бланку товариства, підписується номінальним керівником та скріплюється печаткою фірми. Цей документ також містить у собі ряд обов’язкових положень: строк, на який фірма просить видати дозвіл; посаду, яку займатиме іноземець; інформацію про адресу фірми; види діяльності ТОВ; положення про неналежність посади до державної таємниці та інше.

Для отримання дозволу на працевлаштування іноземець повинен надати копію паспорту та українського перекладу до нього, заяву встановленої форми, копію проекту трудового договору. За умови правильної підготовки документів дозвіл можна отримати протягом семи робочих днів.

У подальшому іноземець на підставі дозволу на працевлаштування повинен отримати візу типу D та в’їхати в Україну по цій візі. Це необхідно зробити навіть в тих випадках, коли іноземець має право відвідувати Україну без візи. Отримати тимчасову посвідку на проживання можна лише після в’їзду у країну за візою типу D.

У разі якщо на момент отримання дозволу іноземець знаходиться не в Україні, номінальний керівник фірми самостійно отримує дозвіл та надсилає його іноземцю кур’єрською службою (наприклад, ДЧЛ).

Після приїзду іноземця в Україну за візою типу D відбувається заміна номінального директора ТОВ на іноземця. Основним завданням на цьому етапі є підготовка протоколу загальних зборів, де буде прописано про призначення нового директора. Завіривши  нову редакцію протоколу у нотаріуса, документи на зміну директора ТОВ потрібно подати до органів державної влади. Наступного дня оновлені дані про ТОВ будуть внесені в державний реєстр, та іноземець стане правомірним керівником власної фірми.

Наступним етапом є отримання посвідки на тимчасове проживання. Серед всього пакету документів, що подається іноземцем до уповноваженого органу для оформлення посвідки, є  клопотання від імені юридичної особи, в якій іноземець працює керівником. Проте у такому випадку іноземець може самостійно сформувати такий документ на офіційному бланку підприємства з печаткою та власним підписом, оскільки він вже є директором ТОВ. Серед інших документів, що подаються для отримання посвідки, є паспорт іноземного громадянина, поліс медичного страхування, копія отриманого ідентифікаційного коду, дозвіл на працевлаштування.

Посвідка видається терміном до трьох років і дає іноземцю право знаходитися в Україні тривалий час на законних підставах з необмеженою кількістю в’їздів та виїздів з країни.

Після отримання посвідки іноземець повинен також зареєструвати своє місце проживання в Україні. Він не обмежений у виборі місця проживання. Адреса може бути номінальною, якщо іноземний громадянин не має такої. Письмова заява про реєстрацію місця проживання може подаватися як самим іноземцем, так і уповноваженою особою на підставі довіреності. Провести цю процедуру необхідно протягом 30 днів, в іншому випадку на особу накладаються заходи адміністративної відповідальності.

Отримавши дозвіл та посвідку, роботодавець іноземця повинен подати проект трудового договору до Центру зайнятості протягом 90 днів з дня видачі дозволу на працевлаштування. Трудовий договір укладається у формі контракту. У контракті можуть міститися будь-які умови, що враховують індивідуальні здібності та навички іноземця. Договір підписується з однієї сторони номінальним керівником, а з іншої – новим директором - іноземцем.

Саме з таких етапів складається порядок отримання посвідки на тимчасове проживання для іноземця. Якщо Ви хочете започаткувати власний бізнес в Україні і при цьому бути впевненим, що знаходитесь на законних підставах у державі, то юристи нашої компанії забезпечать успішне проходження всіх процедур за Вашої мінімальної участі.

Порядок подальшого законного введення діяльності ТОВ, що дозволяє сплачувати мінімальну заробітну плату директору-іноземцю та зменшити податкові платежі, ми розглянемо у наших наступних матеріалах.

Написати автору лист

Все ще залишаються запитання?

Може досить витрачати час та вже варто звернутися до професіоналів?

Дізнатися вартість


Пов'язана практика

ЗАДАТИ ПИТАННЯ ЮРИСТУ

Дод. меню
Пов'язана практика Послуги по темі статті